
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
â
Operacja majÄ ca na celu opracowanie technologii oczyszczania ozonem roĆlin przyprawowych, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
â
Wyniki operacji: opracowanie i wdroĆŒenie innowacji w zakresie oczyszczania roĆlin przyprawowych przy udziale ozonu. Przeprowadzone zostaĆy badania oraz wykonane zostaĆy instalacje prototypowe, które umoĆŒliwiĆy lepsze rozwiÄ zania technologiczne i organizacyjne, skutkujÄ ce znaczÄ co zmienionymi produktami i metodami marketingowymi.

Cel projektu
Celem operacji byĆo opracowanie i wdroĆŒenie innowacji w zakresie oczyszczania roĆlin przyprawowych przy udziale ozonu. Przeprowadzone zostaĆy badania oraz wykonane instalacje prototypowe, które umoĆŒliwiĆy lepsze rozwiÄ zania technologiczne i organizacyjne, skutkujÄ ce znaczÄ co zmienionymi produktami i metodami marketingowymi.
Zanieczyszczenie mikrobiologiczne ĆŒywnoĆci stanowi istotny problem producentów ĆŒywnoĆci i wymaga ciÄ gĆej kontroli na kaĆŒdym etapie procesu produkcji. Istnieje wiele metod dekontaminacji surowców roĆlinnych, prowadzÄ cych do usuniÄcia lub redukcji drobnoustrojów. Zastosowanie róĆŒnych sposobów higienizacji jest skuteczne w redukcji liczebnoĆci mikroflory zakaĆŒajÄ cej, jednak wiÄ ĆŒe siÄ ze stratami cennych zwiÄ zków biologicznie aktywnych. Dlatego teĆŒ poszukuje siÄ alternatywnych technologii, które pozwoliĆyby na wyeliminowanie powyĆŒszych wad.
â
W zwiÄ zku z tym gĆównym celem operacji byĆo opracowanie metody dekontaminacji z zastosowaniem ozonu zapewniajÄ cej skutecznÄ redukcjÄ liczebnoĆci mikroflory zakaĆŒajÄ cej oraz nie wpĆywajÄ cej na skĆad chemiczny surowca poddanego dziaĆaniu ozonu.
OsiÄ gniÄcie celu badawczego miaĆo miejsce przy uzyskaniu odpowiedzi na nastÄpujÄ ce pytania badawcze:
â
• Jakie optymalne stÄĆŒenie ozonu jest wystarczajÄ ce do zminimalizowania liczby drobnoustrojów obecnych w surowcu roĆlinnym?
â
• Czy optymalne stÄĆŒenie ozonu nie wpĆynie na jakoĆÄ surowca roĆlinnego?
â
• Czy ozon wpĆywa porównywalnie na przeĆŒywalnoĆÄ poszczególnych grup mikroorganizmów?
â
• Czy moĆŒna opracowaÄ metodÄ dekontaminacji ozonem w zĆoĆŒu dynamicznym w oparciu o modelowanie przeĆŒywalnoĆci mikroorganizmów?
â
StÄ d teĆŒ na podstawie problemów badawczych potwierdzono hipotezy badawcze:
â
• Technologia ozonowania w zĆoĆŒu dynamicznym pozwala uzyskaÄ surowiec roĆlinny o wĆaĆciwej czystoĆci mikrobiologicznej i niezmienionym skĆadzie chemicznym.
â
• Model przeĆŒywalnoĆci mikroorganizmów umoĆŒliwia oszacowanie optymalnych parametrów procesu ozonowania.
â
• Proces ozonowania w zĆoĆŒu dynamicznym jest skutecznÄ i odpowiedniÄ technologiÄ do inaktywacji mikroorganizmów obecnych na surowcach roĆlinnych.
â
Realizacja operacji grupy operacyjnej na rzecz innowacji OZON polegaĆa na wypracowaniu odpowiedzi na powyĆŒsze pytania i okreĆleniu optymalnych warunków w celu wdroĆŒenia innowacyjnych rozwiÄ zaĆ w skali przemysĆowej, przy wykorzystaniu prototypowych instalacji do oczyszczania roĆlin przyprawowych.
â
Potrzeba realizacji projektu wynikaĆa z praktyki SpóĆki Vega Dry prowadzÄ cej dziaĆalnoĆÄ w obszarze przetwórstwa i sprzedaĆŒy hurtowej roĆlin przyprawowych. Poszukiwane byĆo rozwiÄ zanie optymalizujÄ ce procesy technologiczne, obniĆŒajÄ ce koszty, przy jednoczesnej poprawie charakteru produktów oferowanych na rynek (takĆŒe w aspekcie trwaĆoĆci w czasie przechowania po procesie oczyszczania).
WartoĆÄ przyznanej pomocy: 4 860 290,00 zĆotych.
â