top of page

Cel projektu

Celem operacji byƂo opracowanie i wdroĆŒenie innowacji w zakresie oczyszczania roƛlin przyprawowych przy udziale ozonu. Przeprowadzone zostaƂy badania oraz wykonane instalacje prototypowe, które umoĆŒliwiƂy lepsze rozwiązania technologiczne i organizacyjne, skutkujące znacząco zmienionymi produktami i metodami marketingowymi.

Zanieczyszczenie mikrobiologiczne ĆŒywnoƛci stanowi istotny problem producentów ĆŒywnoƛci i wymaga ciągƂej kontroli na kaĆŒdym etapie procesu produkcji. Istnieje wiele metod dekontaminacji surowców roƛlinnych, prowadzących do usunięcia lub redukcji drobnoustrojów. Zastosowanie róĆŒnych sposobów higienizacji jest skuteczne w redukcji liczebnoƛci mikroflory zakaĆŒającej, jednak wiÄ…ĆŒe się ze stratami cennych związków biologicznie aktywnych. Dlatego teĆŒ poszukuje się alternatywnych technologii, które pozwoliƂyby na wyeliminowanie powyĆŒszych wad.

​

W związku z tym gƂównym celem operacji byƂo opracowanie metody dekontaminacji z zastosowaniem ozonu zapewniającej skuteczną redukcję liczebnoƛci mikroflory zakaĆŒającej oraz nie wpƂywającej na skƂad chemiczny surowca poddanego dziaƂaniu ozonu.

 

Osiągnięcie celu badawczego miaƂo miejsce przy uzyskaniu odpowiedzi na następujące pytania badawcze:

​

• Jakie optymalne stÄ™ĆŒenie ozonu jest wystarczające do zminimalizowania liczby drobnoustrojów obecnych w surowcu roƛlinnym?

​

• Czy optymalne stÄ™ĆŒenie ozonu nie wpƂynie na jakoƛć surowca roƛlinnego?

​

• Czy ozon wpƂywa porównywalnie na przeĆŒywalnoƛć poszczególnych grup mikroorganizmów?

​

• Czy moĆŒna opracować metodę dekontaminacji ozonem w zƂoĆŒu dynamicznym w oparciu o modelowanie przeĆŒywalnoƛci mikroorganizmów?

​

Stąd teĆŒ na podstawie problemów badawczych potwierdzono hipotezy badawcze:

​

• Technologia ozonowania w zƂoĆŒu dynamicznym pozwala uzyskać surowiec roƛlinny o wƂaƛciwej czystoƛci mikrobiologicznej i niezmienionym skƂadzie chemicznym.

​

• Model przeĆŒywalnoƛci mikroorganizmów umoĆŒliwia oszacowanie optymalnych parametrów procesu ozonowania.

​

• Proces ozonowania w zƂoĆŒu dynamicznym jest skuteczną i odpowiednią technologią do inaktywacji mikroorganizmów obecnych na surowcach roƛlinnych.

​

Realizacja operacji grupy operacyjnej na rzecz innowacji OZON polegaƂa na wypracowaniu odpowiedzi na powyĆŒsze pytania i okreƛleniu optymalnych warunków w celu wdroĆŒenia innowacyjnych rozwiązaƄ w skali przemysƂowej, przy wykorzystaniu prototypowych instalacji do oczyszczania roƛlin przyprawowych.

​

Potrzeba realizacji projektu wynikaƂa z praktyki SpóƂki Vega Dry prowadzącej dziaƂalnoƛć w obszarze przetwórstwa i sprzedaĆŒy hurtowej roƛlin przyprawowych. Poszukiwane byƂo rozwiązanie optymalizujące procesy technologiczne, obniĆŒające koszty, przy jednoczesnej poprawie charakteru produktów oferowanych na rynek (takĆŒe w aspekcie trwaƂoƛci w czasie przechowania po procesie oczyszczania).

 

Wartoƛć przyznanej pomocy: 4 860 290,00 zƂotych.

​

bottom of page